Sezonski rad privlači sve više ljudi, ali ne pod bilo kojim uvjetima

Vijesti

Natrag na Vijesti

Sezonski rad privlači sve više ljudi, ali ne pod bilo kojim uvjetima

Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay

Radnici za nadolazeću sezonu očekuju veće plaće – prosječno 1.390 eura neto, što je 6% više nego lani. Primjerice, konobari očekuju 1.561 euro (+40% u odnosu na prosječnu plaću za ovu poziciju u 2024.), kuhari 1.703 eura (+33%), a sobari i sobarice minimalno 1.287 eura (+46%).

S približavanjem turističke sezone, zanimanje radnika za sezonske poslove ubrzano raste.

Potvrdilo je to i ovogodišnje izdanje najvećeg online sajma poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr, koji je organizirala Alma Career Croatia, a na kojem je broj prijava kandidata na sezonske poslove skočio za 20% u odnosu na prošlu godinu.

No, što motivira radnike da prihvate sezonski posao? Koji faktori su im najvažniji pri odabiru posla? I s kakvim ih plaćama potencijalni poslodavci mogu privući?

Sezonski rad kao sastavni dio karijere

Istraživanje provedeno tijekom sajma Sezonac.hr, u kojem je sudjelovalo više od 450 ljudi, otkriva da rad u sezoni nije iznimka, već pravilo – čak 73% ljudi u Hrvatskoj barem jednom je odradilo sezonu", potvrđujući njegovu važnu ulogu u njihovu karijernom putu.

Većina njih sezonski angažman je imala tijekom srednjoškolskih odnosno fakultetskih dana (30%) ili su, pak, sezonske poslove prihvaćali tijekom pauza između stalnih poslova (26%).

Zanimljivo, 30% ljudi je prihvatilo sezonski posao u nadi da će im se pružiti prilika za stalno zaposlenje, dok trećina (32%) radnika ističe kako im takav način rada u potpunosti odgovara.

Sigurna plaća i smještaj – ključni faktori pri odabiru poslodavca

Djelatnici na sezonski rad nerijetko dolaze iz različitih krajeva Hrvatske i regije, a u posljednje vrijeme i cijelog svijeta, stoga ne čudi podatak kako su sigurna primanja (46%) i osiguran smještaj (38%) od presudne važnosti prilikom odabira poslodavca.

Interesantno je da je visina plaće tek na trećem mjestu, dok su slobodni dani, radno vrijeme i lokacija na kojoj će raditi posao nešto manje važni kod ovog tipa zaposlenja.

U prosjeku, najviše radnika sezonski angažman pronalazi u ugostiteljstvu (64%), dok je značajan dio ljudi radio u prodaji (25%) te turizmu i administraciji (24%).

Glavna prednost sezonskog rada za većinu ispitanika (67%) je stjecanje novih znanja i vještina, dok 53% njih ističe višu plaću u odnosu na cjelogodišnje poslove. Dodatno, 52% ispitanika navodi priliku za upoznavanje novih ljudi, a 41% smatra da je sezonski posao atraktivan i zanimljiv.

Veliki dio ispitanika kao prednost sezonskog posla vidi boravak na moru (40%), dok 41% smatra kako je glavna prednost sezonskog posla to što je sam posao zanimljiv i atraktivan. Tek manji broj ispitanika (4%) navodi kako sezonski posao nema prednosti.

S druge strane, najveći izazov sezonskog rada za gotovo polovicu ispitanika (47%) je njegova kratkotrajnost, dok 32% smatra da su sezonski poslovi previše intenzivni. Također, 21% ispitanika naglašava da bi takav tempo rada trebao biti bolje plaćen, dok 38% njih vidi nedostatak ili lošu kvalitetu smještaja kao ključni problem.

Radnici očekuju znatno veće plaće nego prošle godine

Prema istraživanju, prošle godine sezonski radnici u ugostiteljstvu ostvarivali su prosječnu mjesečnu plaću od 1.195 eura, radnici u turizmu su zarađivali 1.139 eura, a oni u prodaji 1.151 eura. Prosječna dnevna napojnica iznosila je 80 eura.

U međuvremenu, očekivanja radnika po pitanju plaća značajno su porasla. Konkretnije, za nadolazeću sezonu, ispitanici očekuju u prosjeku 1.390 eura neto mjesečno, što predstavlja rast od 6% u odnosu na prošlu godinu.

Konobari, primjerice, očekuju 1.561 euro, što je čak 40% više od prosječne plaće konobara u 2024. godini, koja je iznosila 1.109 eura.

Kuhari traže 1.703 eura, što je 33% veće od prošlogodišnjeg prosjeka od 1.275 eura. Sobari i sobarice očekuju minimalno 1.287 eura (+46% u odnosu na lanjskih 883 eura). Recepcioneri, s druge strane, očekuju 1.447 eura (+32%), prodavači se nadaju mjesečnoj zaradi od 1.257 eura (+35%), skladištari traže 1.220 eura (+13%), a čistačice, pak, očekuju 1.500 eura, što je čak 60% više od prošlogodišnjeg prosjeka od 935 eura.

Ovi podaci jasno pokazuju da radnici koji se odlučuju na sezonski rad smatraju kako njihov rad, zbog intenzivnosti i zahtjevnosti, zaslužuje adekvatnu naknadu, a to je jedan od ključnih faktora u odabiru sezonskog posla.

O istraživanju:

Istraživanje je obuhvatilo više od 460 ispitanika, od kojih je 67% činila ženska populacija, a 33% muška. U pogledu dobi, 20% ispitanika bilo je mlađe od 25 godina, dok je 22% bilo starije od 50 godina. Četvrtina ispitanika (25%) pripadala je dobi od 41 do 50 godina, a 23% bilo u dobi od 31 do 40 godina. 11% ispitanika bilo je u dobnoj skupini od 26 do 30 godina. Što se tiče obrazovne strukture, tri četvrtine ispitanika (58%) posjeduje srednju stručnu spremu

#sezonsko zapošljavanje

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!